WIE BEN IK? (JEZELF LEREN KENNEN)

Hoe Ga Je Op Zoek Naar Jezelf

WIE BEN IK? (JEZELF LEREN KENNEN)

Meer over persoonlijke groei vind je in mijn boek ‘Verlangen naar minder’: http://www.verlangennaarminder.nl

Bij deze vraag moet ik meteen denken aan een video van The School of Life: Who am I? Bij deze mijn persoonlijke verhaal na het zien van deze inspirerende video.

Stel je hebt Jelle, ik. Wat als ik al mijn ledematen kwijt ben behalve mijn hoofd en mijn brein? Is het dan nog Jelle? Ja. Het meeste wat Jelle is, is mijn brein.

Maar wat in het brein is dan Jelle? Stel dat ik niet meer kan tafeltennissen of vergeet hoe ik spaghetti moet maken? De herinneringen, als die weggaan, ben ik dan nog Jelle?

Ja, als mijn karakter of inborst blijft wel. Wat is opgeslagen in mijn geheugen is weg maar ik gedraag me nog steeds wel als mezelf. Anderen zullen mij alleen moeten vertellen wat ik heb meegemaakt.

Jelle is zijn karakter. Zijn geloofssysteem. Zijn visie. Zijn waarden. Zijn keuzes. Zijn gedrag. Dat wat Jelle uitdraagt is Jelle.

Wat draag jij uit? Waar geloof jij in? Hoe kijk jij tegen dit leven aan? Wat zou je willen veranderen? Wat geef jij aan de wereld wat alleen jij kunt maken?

Aangeleerde natuur vs. authentieke zelf. Ik zat een tijd vast in mijn aangeleerde natuur. In hoe ik het had geleerd en wat ik daardoor was gaan geloven. Mijn geloofssysteem. Mijn aangeleerde natuur vertelde mij elke dag onbewust wat normaal was. Lekker je XBOX360 opstarten als je net wakker bent. Lekker vluchten, vluchten in genot. Onwetend maakte ik keuzes die niet bij mijn authentieke zelf pasten. Ik kocht, consumeerde en maakte me zorgen. Allemaal obstakels die mij tegenhielden. En toch voelde ik dat er iets niet klopte. Mijn bewustzijn sprak door mij heen. Ik besloot om op reis te gaan en veel te gaan lezen.

Wat zijn de obstakels die jou tegenhouden? De obstakels die je tegenhouden om echt te gaan leven. De obstakels die tussen je aangeleerde natuur en je echte authentieke zelf in staan. De obstakels die niet goed voelen.

Ik werd met mijn aangeleerde natuur geconfronteerd in Brazilië in 2011. Ik las een boek en werd me bewust van hoe ik was gaan denken. Ik zag mijn aangeleerde natuur en werd wakker. Ik zag de conditionering en besloot dat ik wilde veranderen. Vanaf 2011 ben ik bezig met die verandering. Met die transformatie.

Ik veranderde van consumeren naar creëren. Ik veranderde van veel naar weinig kopen. Van vluchten in entertainment naar zitten in de witte ruimte. Zelfcreatie is dat waar ik gelukkig van wordt. Iets maken en hopen dat anderen het omarmen. Niet hopen gekozen te worden door anderen en steeds op zoek zijn naar bevestiging.

Die momenten van bewustwording, dat zijn de momenten dat ons bewustzijn door ons heen spreekt. Dat we bewust “worden”. We worden het bewustzijn en dat zorgt voor verandering.

Het bewustzijn (gevoelens, lichaam, gedachten) geeft je signalen wie jij echt bent.

Denk eens terug aan de tijd dat je kind was. Je liet de hele dag je bewustzijn door je heen spreken. Het stroomde. Hoe ouder je werd, hoe meer je werd geconditioneerd. Door school en leraren, door je ouders en andere mensen die dichtbij jou stonden. Misschien was dit advies en waren deze stemmen wel niet jouw échte zelf. De echte authentieke jij.

We kunnen op den duur zelfs ons bewustzijn gaan negeren en dat wat we voelen niet accepteren maar wegdrukken.

We kunnen zo bezig zijn met geld dat we niet doen waar we voor geboren zijn. Dat we beperkt blijven door het systeem.

Hier een stuk uit het boek ‘Moeiteloos jezelf zijn’ van Vera Helleman:

Denk aan de man die van negen tot vijf bij een bank werkt maar eigenlijk de wereld wil verbeteren en zijn talenten wil ontwikkelen. De man heeft een hypotheek dus moet geld verdienen. De man zit thuis met kinderen en kan niet meer terug. Niet meer terug naar zijn échte zelf.

Hier een stuk uit het boek ‘Models’ van Mark Manson:

En welke richting kies ik voor de toekomst?

Het is de richting die ervoor zorgt of ik op een mooie manier herinnerd wordt door anderen. Of ik anderen heb geïnspireerd en geholpen. Of ik doorleef in anderen als ik er niet meer ben.

“The unexamined life is not worth living” zei Socrates. Een leven dat je niet onderzoekt is het niet waard om te leven. Leer jezelf dus begrijpen en ga op zoek naar de échte zelf. “Know thyself” zei dezelfde Socrates. Ga op zoek naar waar je wel en niet in gelooft.

Vind GROWTHINKERS hier:

Blog: http://www.growthinkers.nl
Facebook: http://www.facebook.com/growthinkers
Instagram: http://www.instagram.com/growthinkers
Podcast: http://www.anchor.fm/growthinkers
Video Rating: / 5


Lees meer over Hoe ga je op zoek naar jezelf


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login