Op truffeljacht in Umbrië

Umbrië is één van de truffelparadijzen die Italië kent. Truffeljagers gaan hier, samen met hun speurhond, op zoek naar het zwarte goud. Truffels groeien het hele jaar door (behalve de witte truffel, deze groeit van oktober tot en met december), maar bij ieder seizoen hoort een andere truffel. Het varken dat vroeger gebruikt werd bij het zoeken naar truffels is ingeruild voor de hond. Het varken was namelijk moeilijk af te richten en vrat vaak zelf het kostbare goed op. Wij vertrokken naar Umbrië met een aantal topchefs, onder leiding van Vanilla Venture, op zoek naar de befaamde truffel.

Truffeljager Luciano

Luciano bracht ons naar een plek in de bergen waar hij ons de kunst van het truffeljagen liet zien. Hij vertelde er wel bij: ‘dit is niet de plek waar ik normaal zoek naar truffels. Er heerst namelijk een grote rivaliteit tussen truffeljagers en –handelaren. Jagers worden achtervolgd en één van mijn honden is zelfs een keer vergiftigd.’ De hond loopt rond en gaat zijn sterke reukorgaan achterna. Hij stopt wanneer hij iets op het spoor heeft. De jager helpt de hond vervolgens met het uitgraven van de plek. Als de truffel tevoorschijn komt pakt de hond het uit de grond en dan moet de truffeljager snel zijn, want net zoals varkens zijn honden ook dol op truffels. In plaats van de truffel krijgt de hond een koekje. Truffeljager blij, hond blij. En de zoektocht gaat verder…

Succesrecepten met truffel

In het oudste restaurant van Umbrië, genaamd Il Granaro del Monte, heeft chef-kok Paolo Marinelli de leiding over de keuken. Hij geeft ons een aantal tips hoe we de truffel het beste in gerechten kunnen gebruiken. Hij vertelt: ‘mijn favoriete recept is fettuccine all’uovo met fijn geschaafde wintertruffel en veel olijfolie. Maar ook in vleesgerechten komt de zwarte truffel goed tot zijn recht. Zelfs bij een aantal desserts is truffel niet te versmaden. Denk bijvoorbeeld aan mousse of ijs en dan voornamelijk room- of stracciatella ijs. Ik raad af om truffel over gekookte groenten te schaven.’ Zelf werkt hij niet met witte truffel, simpelweg omdat die niet in Umbrië wordt gevonden. Wel geeft hij zijn favoriet onder de zwarte truffel prijs: ‘de wintertruffel is het meest delicaat.’

Meer video’s: https://www.foodreporter.nl

Twitter: https://www.twitter.com/foodreporter
Facebook: https://www.facebook.com/volgdefoodreporter
Instagram: https://www.instagram.com/food_reporter


Hoe Zoek Je Truffels


Lees meer over Hoe zoek je truffels


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login