Inzicht in familierelaties vanuit aktes op Open Archieven

Via Open Archieven kunt u de geïndexeerde gegevens van miljoenen akten doorzoeken. Het is een zeer rijke bron voor stamboomonderzoek. Het bevat immers de informatie over voorouders en relaties tussen personen. Open Archieven is in staat om al deze gegevens zeer duideliijk weer te presenteren. Op het vlak van inzichtelijk maken van relaties gaat Open Archieven verder dan andere websites.

Wanneer er op een akte een paar staat, zoals bruidspaar of ouders, dan kunt u direct zien of dit paar kinderen had. Als dit het geval is wordt er voor de grijze blokhaak een is-teken getoond. Als u hier op klikt worden de kinderen van dit paar getoond. Uiteraard voor zover Open Archieven beschikt over de gegevens. Er kan geen garantie gegeven worden op compleetheid, als stamboomonderzoeker blijft het zaak om diverse bronnen te raadplegen. Maar deze functie maakt het zoeken naar kinderen wel een stuk makkelijker.

De gegevens over de relaties tussen personen, bijvoorbeeld de huwelijksakten, kan gebruikt worden om nog dieper te kijken naar relaties. De Open Archieven Relatie Onderzoeker die is op te roepen via het drie hoekige icoontje zoekt naar kinderen, ouders en partner uitgaande van de personen die op de getoonde akte staan. En dat meerdere keren. Het resultaat is een complex web van relaties tussen de personen.

In dit relatie diagram zijn de personen die zichtbaar waren op de akten weergegeven met zwarte bolletjes. De roze dikke lijnen geven huwelijken aan en de paarse harkjes ouder-kind relaties. We zien dat de bruid heel wat broers en zussen had. De zoekdiepte kan groter gemaakt worden om nog meer relaties te vinden in de akten.

Het ziet er uit als een complex spinnenweb, en dat zijn puzzels waar genealogen van houden. De relatiezoeker van Open Archieven is zeker geen vervanging van het speurwerk, maar toont op een mooie wijze een benadering van de complexiteit van stamboomonderzoek.

Muziek: The lounge – Royalty Free Music from Bensound
Video Rating: / 5


Hoe Zoek Je Een Stamboom Uit


Lees meer over Hoe zoek je een stamboom uit


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login