Pleuritis – wat gebeurt er in je longen?

Bij pleuritis is het longvlies of borstvlies ontstoken. Het longvlies zit strak om de buitenkant van de longen. Het borstvlies zit strak tegen de borstwand aan. Samen vormen ze de longholte (pleuraholte). In deze holte zit normaal gesproken een klein beetje longvocht. Dat drukt de longen (met het longvlies) tegen het borstvlies aan. Wanneer u ademt, glijden de vliezen via dit longvocht soepel over elkaar heen. Dit gaat vanzelf, u voelt hier niets van. Bij pleuritis gaat dit niet meer zo soepel. Het glijden verandert in schuren. En dat geeft een scherpe pijn tijdens het ademhalen.

Er zijn twee soorten pleuritis: droog en nat. Bij droge pleuritis is er een ontsteking zonder vochtophoping. Bij natte pleuritis is er een ontsteking met vochtophoping: er zit dan veel vocht in de longholte. Mensen met pleuritis kunnen last hebben van een scherpe pijn op de borst. De pijn wordt erger door (diep) ademhalen. Maar ook niezen, hoesten en bewegen kunnen pijnlijk zijn. Benauwd zijn tijdens inspanning, een droge hoest en koorts kunnen ook symptomen van pleuritis zijn. Een arts kan de diagnose stellen.

Pleuritis zelf is niet besmettelijk. Maar de ziekten waardoor de pleuritis is ontstaan, bijvoorbeeld longontsteking of acute bronchitis, kunnen wél besmettelijk zijn. Pleuritis kan ontstaan door een infectie met een virus of bacterie, zoals griep. De ziekte komt vooral voor als u ook een andere ziekte heeft. Pleuritis heeft veel verschillende oorzaken, en uw arts weet het beste welke adviezen passen bij de onderliggende ziekte. Rust nemen is het belangrijkste wat u zelf kunt doen bij pleuritis.

Meer informatie over wat pleuritis is, over de symptomen en oorzaken en wat u zelf kunt doen bij pleuritis vindt u op www.longfonds.nl/pleuritis.
Video Rating: / 5


Hoe Weet Ik Ik Longontsteking Heb


Lees meer over Hoe weet ik ik longontsteking heb


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login