Overgang deel 1 |BLOW | #16

Hoe Weet Ik Of Ik In De Overgang Bent

In deze video praat ik met Monique Brood van Zanten, arts endocrinologische gynaecologie in het VUMC. Ze heeft één groot doel in haar leven en dat is vrouwen van overgangsklachten afhelpen. Voor elke vrouw een oplossing op maat.

Een opvliegertje hier en een moodswingetje daar, dat is helemaal niet zo erg, maar overgangsklachten kunnen soms zo vervelend zijn dat normaal functioneren er niet meer in zit. Slecht slapen, moeilijk kunnen concentreren, totale uitputting, angsten; dat soort ellende. Zelf ben ik regelmatig overvallen door niet te harden pms-klachten, dus ik weet dus wat hormonen kunnen doen. Wat ik op zijn zachts gezegd ‘zonde’ vind is dat we nog in de middeleeuwen leven als het gaat om een oplossing. Veel vrouwen ondergaan de klachten maar gewoon omdat ze denken dat er toch niks tegen te doen is en veel huisartsen helpen ze niet verder. En dat terwijl er zoveel leed bespaard kan worden met hormoonsuppletie. De anticonceptiepil vinden we allemaal heel normaal maar hormonen tijdens de overgang zijn eng, terwijl die vaak tien keer zo licht zijn als de pil.

Huisartsen die openstaan voor hormoonsuppletie kennen vaak maar een of twee middelen zoals bijvoorbeeld Femoston, maar als het om hormonen gaat is er geen ‘one size fits all’. Het hangt af van de fase van de overgang waarin de vrouw zit en de klachten die ze heeft. Er zijn zoveel meer mogelijkheden. Monique Brood-van Zanten: ‘Er moet meer gekeken worden naar de persoonlijke behoeften van een vrouw. Dat geldt ook voor de anticonceptiepil. Nu komt het regelmatig voor dat een jong meisje van 14 dezelfde pil krijgt voorgeschreven als een forse vrouw van in de 40. Dat klopt niet.’

De reden dat er zo argwanend gedaan wordt over hormoonsuppletie is dat er nog steeds vastgehouden wordt aan een oud onderzoek waaruit naar voren kwam dat hormoonsuppletie een grotere kans geeft op tromose en borstkanker. Dat onderzoek werd echter gedaan bij zestigers terwijl in de praktijk vrouwen jonger aan de hormoonsuppletie beginnen. Daarnaast zijn de stoffen en de doseringen van hormoonpreparaten voor de overgang zo aangepast dat we ons geen zorgen hoeven te maken.

Zolang je geen erfelijke vorm van borstkanker in de familie hebt, niet ouder bent dan zestig en niet langer dan 5 jaar hormoonsuppletie gebruikt is er weinig aan de hand.

Hormoonsuppletie kan je krijgen in de vorm van pleisters, pillen of crèmes. Welke hormonen en welke toedieningsvorm geschikt is is voor iedereen verschillend

Monique Brood van Zanten werkt zelf graag met bio-identieke hormonen omdat ze minder sterk zijn en bewezen effectief. Oestrogeen in de vorm van estradiol of estriol en progestageen in de vorm van progesteron.

Het is niet alleen Monique die strijdt voor meer bekendheid van hormoonsuppletie. Wereldwijd zijn artsen en onderzoekers het erover eens dat bij vrouwen onder de 60 met ernstige overgangsklachten de voordelen van hormoontherapie opwegen tegen de nadelen.

Kijk voor een overgangsconsulente op:
www.overgangsconsulente.com
Of ga na of het ziekenhuis bij jou in de buurt een menopauze spreekuur of een gynaecologische polikliniek heeft.

kijk ook op: https://Blow.nl
Video Rating: / 5


Lees meer over Hoe weet ik of ik in de overgang bent


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login