Longontsteking – wat gebeurt er in je longen?

Bij een longontsteking zijn de bronchiën en de longblaasjes diep in de longen ontstoken. De oorzaak van een longontsteking is vaak een virus, een bacterie of een combinatie van beide.

Per jaar krijgen zo’n 172.000 mensen in Nederland een longontsteking. Leeftijd speelt hierin een grote rol. Bij kinderen tussen 0-9 en ouderen boven de 55 jaar komt het vaker voor. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn.

Symptomen zijn een benauwd gevoel, hoesten, koorts, spierpijn en vermoeidheid. Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Vaak schrijft de arts bij een longontsteking een antibioticakuur voor. Bij een ernstige longontsteking kan het zijn dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt u de antibiotica per infuus, zodat deze sneller in het bloed komt en z’n werk kan doen. Vaak krijgt u daarnaast tijdelijk extra zuurstof.

Bij gezonde mensen duurt de genezing van een longontsteking meestal twee tot drie weken. Dit hangt af van of de antibiotica aanslaat. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kan het hoesten nog wel weken aanhouden. Ook kan het weken, maar ook wel maanden duren voordat uw conditie weer op peil is en u weer helemaal de oude bent.

Meer informatie over wat een longontsteking is, over de symptomen en oorzaken en wat u zelf kunt doen bij een longontsteking vindt u op www.longfonds.nl/longontsteking
Video Rating: / 5


Hoe Weet Je Longontsteking


Lees meer over Hoe weet je longontsteking


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login