Balans (M&O havo/vwo)

Beste allemaal,

Wellicht nog even voor de volledigheid… Op een liquiditeitsbalans staan de balansposten op een bepaalde vaste volgorde. Deze volgorde is bepaald door de tijd die een balanspost in de onderneming zal doorbrengen. Klinkt ingewikkeld, is het niet.

Een pand zal een onderneming waarschijnlijk langer hebben dan een auto. En een auto zal weer langer meegaan dan het geld op een bankrekening (wat een onderneming direct kan uitgeven). Aan de debetzijde geldt de volgorde: vaste activa – vlottende activa – liquide activa. De volgorde is dus van lang naar kort.

Aan de creditzijde geldt hetzelfde, dus de balansposten opnemen van lang naar kort. De volgorde is daar: eigen vermogen – lang vreemd vermogen – kort vreemd vermogen.

In deze webcast geef ik ook nog aan dat ik nog uitgebreider terug kom op de balanspost ‘te vorderen contributie’. Ik doe dit in de webcast Overlopende posten, die je vindt onder de afspeellijst De Eenmanszaak (deel 1) (https://youtu.be/luV3TPzrC-Y).

Groet,
Juf Janssen

En dan nog even een correctie op deze webcast – met dank aan mijn oplettende leerlingen. Bij de invulling van de balans (opdracht 38/27) bereken ik een eigen vermogen van 5.206,74 euro. Deze berekening is juist. Maar… daarna vul ik daarna in de balans een bedrag van 5.506,27 euro in. Foei Juf Janssen! Dat moet natuurlijk het goed berekende bedrag zijn (ik had mijn vingers even verkeerd staan)…


Hoe Maak Je Een Balans


Lees meer over Hoe maak je een balans


Tags :

Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login