Van Control Freak naar In Controle

Vind je het lastig om toe te laten dat anderen de dingen op hun manier doen? Wil je perse dat dingen op jouw manier gebeuren? Heb je het gevoel dat je moet controleren of de opdracht die jij iemand op het werk of in jouw gezin hebt gegeven wel goed is uitgevoerd? Ben jij van mening dat een ander het nooit zo goed, efficiënt of perfect zou doen als jij? Ben jij opgevoed met de overtuiging dat je ‘er wel hard voor moet werken, anders telt het niet’?
Stop ermee een ‘control freak’ te moeten zijn en maak het leven makkelijker voor jezelf en iedereen om je heen!

Er is niets mis mee om de controle te hebben –maar een control freak zijn is niet gezond en leidt je af van wat er werkelijk om je heen gebeurt.
Het gevoel van alles onder controle te hebben (of de controle over alles te hebben) geeft een gevoel van veiligheid. De controle willen hebben is niet per definitie slecht. Het is zelfs belangrijk om een gezonde mate van de controle over jezelf en jouw leven te hebben. Maar dwangmatig controle willen of moeten hebben is ongezond. Het maakt je gespannen en die spanning heeft een negatief effect op je gezondheid. Bovendien heeft zijn uitwerking op de mensen om je heen.
Vraag jezelf af; wat levert het mij op om alles onder controle te willen houden? Voel ik me vrij of juist gevangen gezet? De kans is groot dat je voelt dat de controle willen hebben een negatief effect op jou en jouw leven heeft.

Wat kan je doen om dit gedrag te stoppen?
Misschien kun jij je helemaal niet voorstellen dat je ooit de controle helemaal kunt loslaten. Je bent immers zo. Dus wat blijft er van je over wanneer je stopt met dit gedrag? Grappig genoeg ligt de oplossing voor jouw probleem niet in het volledig loslaten van de controle, maar in het verleggen van de focus op de controle. Zodat je –in plaats van de focus te hebben op het onder controle hebben van de dingen buiten je (of andere mensen) jij de focus legt op de controle te hebben over de dingen die in jou spelen. Met andere woorden, wanneer jij jouw gevoelens en gedachten op een gezonde manier ‘onder controle’ hebt, en niet langer automatisch vanuit oude emoties en overtuigingen reageert, geeft je dit de ruimte en vrijheid om werkelijk de controle te hebben over jezelf en hoe jij de wereld beleeft. Zonder te forceren, zonder dwingend te zijn.

Reageren uit gewoonte is als het volgen van een uitgesleten karrespoor.
Het gebaande pad is gemakkelijk te volgen. Maar wanneer je oude gewoontes wilt loslaten om nieuwe, positieve gewoontes te vormen zal je toch echt een ander pad moeten gaan volgen!

De kracht van de herhaling.
Net zoals oude, beperkende gewoontes krachtig (of gewoon hardnekkig) zijn, omdat je ze maar blijft herhalen, zo kan je ook nieuwe gewoontes laten inslijten door ze steeds maar te herhalen. Wanneer je je bewust bent van de momenten dat je de controle wilt houden over dingen buiten je, kun je gaan beginnen om op dat moment voor iets anders te kiezen. Je kunt niet de controle houden over die ander, maar je kunt wel de controle houden over hoe jij reageert op die ander. Wees je bewust van je reacties en sta open voor een andere reactie die ontspannen en ondersteunend is.

Moeilijk om van het gebaande pad af te komen?
Kies dan voor de downloads van The Daydream Company. Je hoeft er enkel naar te luisteren, zo vaak als je wilt, tot je het niet meer nodig hebt. Laat The Daydream company het werk voor je doen, dat is nog eens de controle los laten!
http://www.thedaydreamcompany.com/stress-management/laat-de-controle-los/
Video Rating: / 5


Hoe Laat Je Controle Los


Lees meer over Hoe laat je controle los


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login