Hoe neem ik afscheid van mijn overleden huisdier?

Hoe neem ik afscheid van mijn overleden huisdier?
ZALTBOMMEL – In Kerkwijk bij Zaltbommel werd zondag de eerste Nederlandse Huisdieren Uitvaartbeurs gehouden. De beurs was voor iedereen die informatie wil over een crematie of begrafenis van een dier. Ook mensen die al een huisdier hebben verloren en met bijvoorbeeld een dierentolk of een rouwbegeleider willen praten, waren welkom. Vertegenwoordigd waren onder meer dierencrematoria, een natuurdierenbegraafplaats, rouwbegeleiding, dierentolken en uitvaartzangeres Nadita Alferink.

Organisator is Betty Heideman: ‘Ik woon in Frankrijk en heb daar zelf een opvang voor oude, zieke en gehandicapte honden. Ik moet dus vaak afscheid nemen van een dier. Toen ben ik zelf handbewerkte urnen en doosjes gaan maken voor overleden dieren. Toen ik op internet zag dat er zoveel mensen mee bezig zijn, heb ik bedacht deze beurs te organiseren. De belangstelling vanuit de exposanten is groot. Vandaag staan er 33 en ik heb er al 22 op de wachtlijst voor volgend jaar. Want ja, het moet een jaarlijkse beurs worden, als het aan mij ligt.’

Baasjes en vrouwtjes

Vergeleken met een aantal jaren geleden is er rondom het overlijden van een dier veel meer mogelijk. Het is veel persoonlijker geworden en kan worden aangepast aan de wensen van de baasjes of vrouwtjes. De organisatie van deze beurs wil daarom met name deze vernieuwende kant belichten. Uit onderzoek van de organisatie op Facebook is gebleken dat 98% van de ondervraagden interesse heeft in een dergelijke beurs. Het afscheid van een huisdier is altijd een ingrijpende gebeurtenis.

Kinder- en stiltehoek

Voor kinderen kan het overlijden van een dier een grote klap zijn. In de kinderhoek kunnen kinderen onder begeleiding van professionele coach Ineke Vliem hierover praten en een tekening maken van hun huisdier. Overigens waren ook honden welkom op de beurs.
Video Rating: / 5


Hoe Laat Ik Zelf Mijn Hond Inslapen


Lees meer over Hoe laat ik zelf mijn hond inslapen


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login