Bara (vegetarische snack)

Zie hier mijn mangochutney recept

Voordat u aan de slag gaat zou ik adviseren om eerst te lezen.
Deze beslag is goed voor 25-30 kleine bara’s.
Urdi (spliturdi of hele bonen) het liefst 1 nacht weken of een paar uur in lauwwarm water. Er is ook urdi meel verkrijbaar (besan). Bara’s van urdimeel smaakt minder lekker, misschien vanwege het velletje, eveneens als kant en klare bara mix. https://www.youtube.com/watch?v=Bo8RGzR3Uwc
Het is wel een alternatief, om snel bara’s te maken en scheelt tijd. Probeer het verschil uit. Milaan bara’s worden over het algemeen van gele besan (spliterwten,/mattar ke daal) gemaakt, zonder een gaatje omdat je dan ook met kipkerrie kan vullen. Spinazie kan vervangen worden door verse tayerblad, alleen is spinazie in elk supermarkt (gewassen) verkrijgbaar en voor de tayerblad moet je speciaal naar de toko. Urdi is tegenwoordig ook in de supermarkt verkrijgbaar. Alles bij elkaar (deeg en blenderen) heb ongeveer 250 ml water toegevoegd. Mijn advies is beetje bij beetje toe te voegen, want uit ervaring blijkt dat sommige merken meelsoorten meer of minder vocht opnemen en ook spinazie bevat vocht. Voor wat extra pit kunt u een eetlepel kerriepoeder (masala) toevoegen. Grootte van bara bepaal je zelf en een gaatje in het midden zorgt ervoor dat het gaar wordt van binnen. Frituren in zonnebloem olie. Als de vlam te laag is, neemt het veel olie op en staat het erg hoog dan verbrand het van de buitenkant en van binnen is het niet gaar.
Om het rijsproces te versnellen heb je meerdere opties:
1 Zoals onder een hete stoombadje. Na een uur voeg ik nog wat heet water toe, zodat de temperatuur constant blijft.
2 Oven verwarmen voor een minuut of 3 tot 5. Zet de oven uit. Het moet warm zijn en niet heet, desnoods laat je de deur een paar tellen open. Anders gaat het deeg garen. Vervolgens beslag in de oven plaatsen. Door de warmte gaat het sneller rijzen.
3 Een warme boiler werkt ook uitstekend.
4 Gewoon op de aanrecht werkt ook prima, alleen duurt het langer.
Let op! Als het beslag eenmaal gerezen is (oven/stoombad ongeveer 3-4 uurtjes) en op de aanrecht 5-6 uurtjes dan moet je ervoor zorgen dat je het proces afbreekt om door op een koelere plek te plaatsen. Zo voorkom je dat je bara’s niet te veel olie opneemt. Ook een natte beslag neemt veel olie op.

Bara is ook lekker met ketchup met een gemalen knoflook, suiker en peper. Zie ook mijn andere recepten zoals met doperwten en mais. Ook heb ik verschillende chutney recepten.
Video Rating: / 5


Hoe Laat Je Deeg Sneller Rijzen


Lees meer over Hoe laat je deeg sneller rijzen


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login