๐Ÿ“š Een boek uitgeven in Nederland | Plan van aanpak | Robin Rozendal

Hoe Laat Begint Ik Heb Het Nog Nooit Gedaan

Vorige keer heb ik het gehad over de boekenwereld in Nederland, en welke opties er zijn om je eigen boek uit te geven.
Ik deze video zal ik je mijn plan vertellen, hoe ik hoop dat ik hiermee ga slagen. Zodra ik verder ben in dit proces, en er meer over leer, ga ik er natuurlijk nog een video over maken.

In de basis denk ik er zo over: ik wil graag mijn boek bij een traditionele uitgeverij uitgeven, maar weet dat mijn genre (fantasy) niet enorm vaak wordt uitgegeven in Nederland. Mocht het me niet lukken om bij een traditionele uitgever binnen te komen, dan ga ik het zelf uitgeven.

Mijn plan:
1. Een super goed boek schrijven. Dat lijkt een open deur, maar ik zie vaak dat mensen hier te makkelijk over denken. Zomaar wat schrijven, en die eerste versie meteen naar een uitgever sturen. Terwijl de meeste goede verhalen tijd nodig hebben om te rijpen. Laat ze wat liggen, herlees ze, verbeter ze. Gebruik proeflezers en werk samen met medeschrijvers om samen te zorgen dat je boek รฉcht goed wordt.
2. Tijdens het schrijven al beginnen met marketing. Dit is iets waarvan ik denk dat het echt het ALLER BELANGRIJKST is, wil je je boek succesvol gaan verkopen. En hierbij maakt het niet uit of je naar een traditionele uitgever gaat, of zelf uitgeeft. Zelfs traditionele uitgevers willen graag dat hun auteurs helpen met de marketing. Het is tenslotte jouw boek. En als je bij het insturen van je manuscript kan laten zien dat je al volgers hebt op social media, bijvoorbeeld, dan is de kans groter dat je wordt opgepikt. En waarom nu al beginnen? Omdat interesse voor je boek iets is wat je moet opbouwen. Dat duurt lang! Als je begint als je boek bij de drukker ligt, is het eigenlijk te laat. Ik maakte al eens een video over social media voor kunstenaars en schrijvers:
3. Op de hoogte zijn van de markt. En dan specifiek die van jouw genre. Het is goed als je weet wat er wordt geschreven in Nederland, wat wordt er vertaald uitgegeven, hoeveel mensen kopen dat soort boeken, wie is jouw doelgroep?
4. Een uitgever benaderen die past bij mijn boek. Ik wil het liefst werken met een traditionele uitgever, dus die zal ik als eerste benaderen. Mocht dat niet lukken, ga ik me verder verdiepen in zelf uitgeven en alle mogelijkheden daarbij.
5. Als ik een traditionele uitgever ga benaderen, zal ik me precies houden aan wat zij vragen op hun website. Meestal staat daar iets bij over de brief die je moet schrijven en wat je precies moet aanleveren. Doe dat exact, maar wel KNETTERGOED.
1. Dus waardoor wordt een traditionele uitgever overtuigd?
1. Een goede brief, zonder taalfouten.
2. Een intrigerend concept.
3. Pakkende openingspaginaโ€™s.
4. Een auteur die graag wil meewerken aan de marketing en er wellicht zelf al wat aan heeft gedaan.
5. Een inschatting van hoe goed het boek het zal kunnen gaan doen, dus een soort โ€˜ondernemingsplanโ€™.
6. Persoonlijkheid.
6. Ik doe dit in 1 keer goed. Bij de meeste uitgevers werkt het zo: stuur je je manuscript in en keuren ze het af: dan willen ze niet nog een keer datzelfde manuscript in hun email ontvangen. Afgekeurd is afgekeurd. Dus: zorg dat het, als je het gaat sturen, op alle fronten goed in elkaar zit.
7. Ik zal duidelijk maken wat ik nog meer te bieden heb. Bijna iedereen heeft wel iets waardoor hij zijn eigen boekverkoop zal kunnen helpen. Een broer met een boekwinkel? BN-er status? Een enorm netwerk? Voor mij is het dat ik filmmaker en fotograaf ben, en handig online en op social media. Dat betekent dat ik dus zelf kan meewerken aan de marketing wat betreft video- en fotomateriaal, het bouwen van een site en een social media following.
8. En lukt het nou niet bij de traditionele uitgever? Dan ga ik het zelf doen. En dan wordt mijn kennis over media, marketing en ondernemen nog belangrijker.

Hoe dan ook. Het gaat me lukken. Niet omdat ik stiekem hoop dat iemand mijn boek leuk vindt, maar omdat ik een plan heb hoe ik ga zorgen dat dit een succes wordt.
Mensen die alleen maar schrijven en denken dat ze meteen door een uitgever zullen worden opgemerkt en dat die uitgever dan alles voor ze doet: ik geloof dat die er niet komen.

Ik heb op Youtube nog meer interessante video’s over het schrijven van een boek, verhalen en vol schrijftips gevonden, en er een playlist van gemaakt: https://bit.ly/2AB7faI (allemaal in het Nederlands)

En een playlist over leren tekenen en schilderen, over olieverf, waterverf, aquarel en meer: https://bit.ly/2QuY68M

Daarnaast zijn er ook veel engelstalige video’s met schrijftips te vinden, die ik zelf graag kijk voor inspiratie voor het schrijven! Ik heb een lijstje gemaakt met mijn favorieten: https://bit.ly/2WcgPtR

Vind me online:
www.robinrozendal.nlย 
www.facebook.com/robinrozendal
www.instagram.com/robin_rozendal_art
Video Rating: / 5


Lees meer over Hoe laat begint ik heb het nog nooit gedaan


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login