Wat is kramp?

Tijdens het sporten kan het ineens toeslaan: kramp! Een vervelende pijn in de spieren van bijvoorbeeld je kuit, voet of bovenbeen. Hoe voorkom je kramp en wat kun je ertegen doen?

Terwijl je dacht dat je lekker aan het trimmen was, kan het je zomaar treffen: een stekende pijn in de spieren van je kuit of je bovenbeen of weer ergens anders. Dit komt doordat de spiervezels zich opeens ongecontroleerd samentrekken. De spier blijft te lang aangespannen, en we noemen dit dan ook spierkramp, en het is geen ramp, maar wel vet pijnlijk.

Kramp kan ontstaan door een tekort aan zout, glucose of vocht. Tegen dit soort kramp helpt het om genoeg water te drinken. Of je krijgt kramp doordat je te snel na het eten bent gaan sporten. Je bloed is dan nog volop bezig met de spijsvertering, en heeft geen tijd om naar je spieren te gaan. Even wachten met duiken dus, tot je toetje definitief gezakt is.

Het helpt ook als je de getroffen spier even lekker rekt en strekt tot de pijn wegtrekt. Veel beweging is sowieso goed om je spieren soepel te houden. En verder natuurlijk altijd eerst een goede warming up en na het sporten een fijne cooling down. Maar niet te cool, want dan krijg je daar weer kramp van, in je drinkarm…


Hoe Kan Het Dat Je Voet Slaapt


Lees meer over Hoe kan het dat je voet slaapt


Tags :

Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login