Veilige wachtwoorden kiezen en onthouden

Ik denk dat zowat iedereen grijze haren krijgt van het aantal gebruikersnamen en wachtwoorden dat we doorheen onze digitale jaren vergaren. Hoe bedenk je in ’s hemelsnaam nog een origineel paswoord en moeilijker nog: hoe onthoud je ze.
M’n vrienden en kennissen geven het zonder schroom toe: ook zij gebruiken overal dezelfde e-mail en paswoordcombinatie. En zolang er niks mis gaat, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Wat ze vergeten is dat ze de sleutels van hun hele digitale leven doorgeven wanneer ze zich aanmelden bij een website en weer eens hun e-mailadres en het paswoord dat daarbij hoort doorgeven. Want een websitemaker kan zonder veel omwegen zien met welk paswoord jij je registreert. En aangezien die dus ook je e-mailadres kent kan ie zonder omwegen je e-mails lezen. En op zowat elke dienst kan je via een ‘paswoord vergeten’ link het paswoord opvragen of resetten via je mailbox . En ja, dat geldt ook die sites waar je je visakaartnummer hebt opgegeven.
Zelfs als je enkel bij bekende en betrouwbare websites registreerde ben je niet uit de gevarenzone. Het laatste jaar moesten grote spelers als Evernote, Dropbox en LinkedIn toegeven dat zij gehacked waren en de wachtwoorden van hun gebruikers gelekt waren.
Tijd voor een veilig paswoord dus. Dat is bij voorkeur:
• Lang
• Bevat cijfers, hoofd- en kleine letters en speciale tekens
• Verschillend bij elke site
• En toch makkelijk te onthouden.
Een wachtwoord als D3fbSl3u73! beantwoordt aan al die voorwaarden. Want D3 staat voor D3, met fb weet ik dat het mijn facebook wachtwoord is en in Sl3u73! herken je met wat verbeelding het woord sleutel.
En als je de sleutel tot het facebook-wachtwoord kent, kan je ook een SkyDrive wachtwoord verzinnen door de fb te vervangen door sd, of met ol voor Outlook. Wanneer ik me dus bij een website registreer gebruik ik dus steeds een gelijkend paswoord, maar vervang ik de letters die de website beschrijven door ’t eerste wat in me opkomt. Op die manier heb ik een complex wachtwoord, dat toch makkelijk te onthouden is als je de sleutel kent.
Het laatste probleem waar je soms nog mee vecht is je aanmeldnaam. Soms is dat je e-mailadres, soms een zelfgekozen naam. Om dat bij te houden en toch ook een backup te hebben van m’n wachtwoorden koos ik voor het programma KeePass. Dat programma maakt een kluis voor je aan waarin je al je inloggegevens stopt. Die kluis bewaar je bijvoorbeeld in Dropboxmap waardoor je ze op elke computer en zelfs op je smartphone met de KeePass app kan openen.
Bij ’t starten van KeePass geef je je lange en moeilijke paswoord in. Vervolgens kan je via “new entry” een nieuwe site of dienst toevoegen. Ik ga voor Facebook en vul alle gegevens verbonden aan mijn gebruikersnaam in. Een bijzonder handig extraatje van KeePass is dat je door te dubbelklikken op je wachtwoord tien seconden lang je paswoord kan plakken in een invoervenster. Zo hoef je het niet in te typen. Bewaar je je wachtwoordsafe in dropbox dan kan je ze openen op een andere Windowspc, Mac, tablet of smartphone. Handig!


Hoe Kan Ik Mijn Mail Lezen Op Een Andere Computer


Lees meer over Hoe kan ik mijn mail lezen op een andere computer


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login