Uitsnijden, grootte & resolutie

In de zesde aflevering hebben we het over het uitsnijden en rechttrekken van foto’s en over de relatie tussen de afmetingen en resolutie van een foto (voor afdrukken).

De aflevering(en) over lagen kan je hier (her)bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=-XINIZivq9o

Uitsnijden is het proces waarbij delen van een afbeelding worden verwijderd om de nadruk te verleggen of de compositie te versterken. Je kan het gereedschap ‘Uitsnijden’ gebruiken om afbeeldingen in Photoshop uit te snijden en recht te trekken. De uitsnijdgereedschappen in Photoshop CC en CS6 zijn niet-destructief. Dat wilt zeggen dat je de uitgesneden pixels kunt behouden om de uitsnijding later terug aan te passen.

Om een deel van een afbeelding uit te snijden of te verwijderen selecteer je in de werkbalk het gereedschap ‘Uitsnijden’. De uitsnijdgrenzen worden weergeven op de randen van de afbeelding. Teken vervolgens een nieuw uitsnijdgebied of sleep de hoek en randhandgrepen om de uitsnijdgrenzen in de afbeelding in te stellen. Druk tenslotte op Enter (Windows) of Return (Mac OS) om de foto uit te snijden, of dubbelklik in het uitsnijdvak. Druk op Esc om het uitsnijden te annuleren.

Als je de verhoudingen wilt behouden, houdt je Shift ingedrukt terwijl je een hoekgreep sleept. Als je Alt ingedrukt houdt, wordt het uitsnijdgebied geschaald rond het zwaartepunt.

Je kunt met behulp van de werkbalk een verhouding of een grootte kiezen voor het uitsnijdvak. Je kunt kunt ook een voorinstelling kiezen, uw eigen instellingen invoeren of zelfs je eigen voorinstellingen definiëren voor later gebruik.

Je kunt eveneens een weergave kiezen om de ‘Slimme hulplijnen’ weer te geven bij uitsnijden. Hulplijnen zoals Regel van derden, Raster en Gulden snede zijn beschikbaar. Druk op O om alle opties te doorlopen en op Shift+O om alle oriëntaties van de actieve weergave te doorlopen.

Het uitsnijdschild arceert de uitgesneden gebieden. Je kunt in het menu Instellingen in de werkbalk een kleur en dekking opgeven. Als je ‘Dekking automatisch aanpassen’ inschakelt, wordt de dekking verminderd wanneer je de uitsnijdgrenzen bewerkt.

Schakel de optie ‘Uitgesneden pixels verwijderen’ uit om een niet-destructieve uitsnijding toe te passen en pixels buiten de uitsnijdgrenzen te behouden. Niet-destructieve uitsnijding verwijdert geen pixels. Je kunt later op de afbeelding klikken om gebieden buiten de huidige uitsnijdgrenzen te zien. Schakel deze optie in om pixels buiten het uitsnijdgebied te verwijderen. Deze pixels gaan verloren en zijn niet beschikbaar voor toekomstige aanpassingen!

Je kunt een afbeelding ook rechttrekken tijdens het uitsnijden. De afbeelding wordt geroteerd en uitgelijnd om deze recht te trekken. Het formaat van het beeldcanvas wordt automatisch aangepast aan de geroteerde pixels. Plaats hiertoe de aanwijzer enigszins buiten de hoekgrepen en sleep om de afbeelding te roteren. In het uitsnijdvak wordt een raster weergegeven en de afbeelding roteert hierachter. Je kunt ook klikken in de werkbalk op ‘Rechttrekken’ en vervolgens met het gereedschap ‘Rechttrekken’ een referentielijn tekenen om de foto recht te trekken. Teken bijvoorbeeld een lijn langs de horizon of een rand om de afbeelding daarlangs recht te trekken.

Pixelafmetingen verwijzen naar het totale aantal pixels langs de lengte en breedte van een afbeelding. Resolutie verwijst naar de details in een bitmapafbeelding en wordt uitgedrukt in pixels per inch (ppi). Hoe meer pixels per inch, hoe hoger de resolutie. Over het algemeen leidt een afbeelding met een hogere resolutie tot betere afdrukresultaten.

Printerresolutie is niet hetzelfde als afbeeldingsresolutie, maar hangt daarmee wel samen. Als je een foto met een hoge kwaliteit wilt afdrukken op een inkjetprinter, zal een afbeeldingsresolutie van minstens 220 ppi goede resultaten opleveren.

Bedankt om onze gratis tutorials te bekijken! We nodigen jullie uit om ons jullie vragen en/of opmerkingen over onze tutorials te sturen. Op die manier kunnen we jullie nog beter wegwijs maken in Photoshop!

Kijk ook uit naar onze professionele tutorials, waarin we vertrekken vanuit een bepaald concept of verhaal en van begin tot eind uitgebreid uitleggen hoe we tot het resultaat komen. We tonen alles van initiële schetsen en lichtdiagrammen tot het volledig nabewerken in Photoshop. Neem dus zeker een kijkje op onze website: www.b3-iso.com!

Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal om automatisch informatie over nieuwe afleveringen te ontvangen. Door je te abonneren help je ons met het maken van nieuwe video’s. Of kom met ons rondhangen op Google+, ‘vind ons leuk’ op Facebook en chat op Twitter. We hebben voor elk wat wils.

Website: www.b3-iso.com
YouTube: http://www.youtube.com/channel/UCKyxpnTqXIzceVvkLfo5WnQ
Google+: https://plus.google.com/u/1/b/104489049148252496043/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Gunther-Frans-Photography/272135332808284
Twitter: https://twitter.com/GuntherFrans


Hoe Kan Ik Raw-foto’s Weergeven In Windows 8


Lees meer over Hoe kan ik raw-foto’s weergeven in windows 8


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login