Echtscheiding | Uitgelegd hoe echtscheiding aanvragen werkt

Hoe Kan Ik Scheiden

Echtscheiding | Uitgelegd hoe echtscheiding aanvragen werkt

Echtscheiding? In deze video leggen we je alles uit en aan de hand van een eenvoudig stappenplan zie je hoe je een echtscheiding aanvragen kan. Kijk hiervoor op www.legalspot.nl/advocaat/echtscheiding

Stap 1 De aanvraag

Als je wilt scheiden kan dit een gezamenlijk verzoek zijn, maar het kan ook een eenzijdig verzoek tot echtscheiding zijn. De allereerste stap in dit hele proces is de stap naar een advocaat of mediator.
Kom je er samen eigenlijk wel uit? Neem dan samen één advocaat of mediator.
Maar let op, als je er uiteindelijk niet samen uitkomt moet je toch allebei een eigen advocaat nemen en kost jullie echtscheiding stukken meer.

Als je in overleg wilt scheiden dan is het dus voordeliger om gezamenlijk een echtscheiding aan te vragen. Dit doe je door met een advocaat een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank.

Kom je er vanaf het begin niet uit, neem dan allebei een eigen advocaat en bespreek daarmee jouw wensen en eisen.
Dit heet een echtscheiding op tegenspraak, maar kan ook bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding. Je gaat dan zelf naar een advocaat en geeft aan dat je wilt scheiden. Deze advocaat zal uiteindelijk een verzoekschrift indienen bij de rechtbank met jouw eisen.
Dit noemen we nevenvoorzieningen en bevatten zaken rondom alimentatie en de woning.
Het verzoekschrift wordt door een deurwaarder ook bezorgd (betekend) bij jouw partner.

Stap 2 Documenten

Nu je hebt aangegeven dat je wilt scheiden en een advocaat of mediator hebt ingeschakeld moeten alle documenten voor jullie echtscheiding in orde worden gemaakt. Documenten die moeten worden verzameld zijn bijvoorbeeld:
uittreksel huwelijksregister
uittreksel geboorteregister als je minderjarige kinderen hebt

Gaat het om een eenzijdig verzoek of een vechtscheiding, dan kan je ook bekijken op welke nevenvoorzieningen je recht hebt.

Stap 3 Convenant en ouderschapsplan

Het echtscheidingsconvenant bevat afspraken met betrekking tot de scheiding.
Hierbij denk je aan zaken als alimentatie – de partneralimentatie en kinderalimentatie dus – en het huis, de hypotheek en eventueel vermogen. Alles rondom jullie schulden en bezitting dus.

Het ouderschapsplan wordt gebruikt om afspraken met betrekking tot jouw kind of jullie kinderen vast te leggen.
Dit ouderschapsplan bevat afspraken zoals kinderalimentatie, omgangsrecht, opvoeding en wat moet worden ondernomen wanneer essentiële beslissingen moeten worden gemaakt in de toekomst.

Stap 4 Rechtbank

Bij een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding, zal er geen discussie ontstaan over de te ondertekenen documenten die de advocaat heeft opgesteld.

Nadat deze documenten zijn ondertekend, zal een verzoek tot echtscheiding worden ingediend bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek tot echtscheiding inwilligen en de echtscheiding uitspreken.

Stap 5 Ontbinding huwelijk

Uiteindelijk komt er een beslissing van de rechtbank. De advocaat zal dit dan nog officieel laten vastleggen bij de gemeente. Na ongeveer 4 of 5 weken zijn jullie gescheiden. Ook als je niet in Nederland woont, maar wel beide Nederlands bent en dus gaat scheiden volgens Nederlands recht kan je eenvoudig jouw echtscheiding aanvragen.
Video Rating: / 5


Lees meer over Hoe kan ik scheiden


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login