Zaken doen met bedrijven in het buitenland, hoe werkt dat?

Hoe Doe Ik Een Betaling Naar Het Buitenland

Zaken doen met bedrijven in het buitenland, hoe werkt dat?

Daar zijn we weer met een nieuwe video over boekhouden. ‘Zaken doen met klanten in het buitenland’ is vandaag het onderwerp. Zoals je gewend bent, wordt er op een leuke manier uitgelegd waar je rekening mee moet houden als je zaken doet bedrijven in het buitenland.

Eerst krijg je in de video een paar tips:
• Let op wat de wetten in het land zijn.
• Zijn er misschien subsidies voor bepaalde projecten?
• Let op de cultuur van het land is.
• Let op wat je moet regelen voor je administratie.

Administratie bijhouden
Zoals je weet moet je als ondernemer een administratie bijhouden. Ook als je zaken doet met het buitenland moet je dit doen. Zo moet je bijvoorbeeld een splitsing maken in je administratie tussen zaken die je doet binnen of buiten de Europese Unie. Ook kan het zijn dat je douaneheffing moet betalen, dit moet je ook in je boekhouding bijhouden. En er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor de btw.

Zaken doen met het buitenland: hoe zit het met de btw?
Er zit een verschil tussen de btw binnen de EU en buiten de EU. Kijk daarom eerst of het land (of het gebied) waarmee je zaken doet binnen of buiten de EU ligt.

Hoe werkt het nu als je handelt met klant uit een EU-land?
Normaal gesproken reken je 0% btw als je zaken doet met ondernemers uit andere EU-landen. Verkoop jij spullen aan een klant in bijvoorbeeld België, dan reken je geen btw over deze spullen. Je moet deze verkoop wel aangeven in je btw-aangifte. Dat doe je bij 3b.

Andersom, als je spullen koopt vanuit een EU-land, dan rekent je leverancier geen btw door aan jou. Wel moet je alles was je koopt uit andere EU-landen melden bij je btw-aangifte, bij 4b.

Btw verleggen
Als je zaken doet met het buitenland is er sprake van btw verleggen. Als je in Nederland iets koopt betaal je btw. Vaak is dit 21%. Via de btw-aangifte krijg je deze btw dan weer terug. Maar als je iets koopt van een leverancier uit bijvoorbeeld Litouwen, dan wordt de btw naar jou verlegd. Jij betaalt dan het product met 0% btw. Jij zou deze btw dan via je btw-aangifte moeten betalen, maar krijgt deze ook meteen weer terug.

Als je spullen of diensten hebt verkocht aan klanten in andere EU-landen, moet je ook opgaaf ICP insturen.

Opgaaf ICP
De opgaaf ICP is een formulier dat je naar de Belastingdienst moet sturen. Je vindt dit formulier als je bent ingelogd bij de Belastingdienst onder ‘Overige formulieren’. Bij de opgaaf ICP moet je 2 dingen doen:
1. Je moet per klant aangeven hoeveel je aan hem of haar hebt verkocht.
2. Je moet het btw-nummer hebben van deze klant, ook wel het btw-identificatienummer. Let dus goed op dat je dit btw-nummer van je klant hebt. Heb je dit nog niet? Vraag het dan aan je klant, want zonder dit nummer kan het zijn dat je meer btw moet betalen, dan dat je eigenlijk zou hoeven.

Zaken doen buiten de EU
Als je zaken doet buiten de Europese Unie moet je goed checken of het land speciale wetten heeft. Als je spullen verkoopt buiten de EU, reken je ook 0% btw. Je geeft deze verkoop wel aan via je btw-aangifte, bij 3a.

Als je spullen koopt vanuit een land buiten de EU, dan rekent de leverancier jou ook 0% btw. De btw moet je betalen bij de douane. Naast btw betaal je ook invoerrechten. Deze btw mag je wel terugvragen in je btw-aangifte, via de voorbelasting. Bij 4a geef je daarnaast nog aan hoeveel je gekocht hebt van buiten de EU.

Je ziet dat je veel moet aangeven bij de Belastingdienst en dat het verschillende gegevens op verschillende plaatsen moet aangeven. Zorg daarom dat je een goede administratie bijhoudt. Bewaar al je documenten netjes in een boekhouding.

Vind je het lastig om zelf je administratie bij te houden? Regel je zaken dan via een boekhoudprogramma. Met ons programma, e-Boekhouden.nl, hoef je bij een betaling alleen aan te geven of het binnen of buiten de EU is. De rest wordt automatisch voor je geregeld. De btw-nummers worden gecontroleerd én de Opgaaf ICP staat automatisch voor je klaar. Deze hoef je dan alleen maar te checken en met een druk op de knop te sturen naar de Belastingdienst. Handig toch?

Probeer het gratis uit, via onze website: https://goo.gl/AhoQPt
—————————————————————————————————————————
Wil je ook op de hoogte blijven van deze filmpjes? Abonneer je op ons kanaal: https://goo.gl/8GRtHh


Lees meer over Hoe doe ik een betaling naar het buitenland


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login