Erven en schenken: hoe zit het eigenlijk?

Erven kun je door de wet laten regelen en je kunt het zelf regelen door een testament op te laten stellen.

Voorbeeld van wettelijke regeling:
Bij een echtpaar met twee kinderen is de helft voor de langstlevende echtgenoot. De andere helft is de nalatenschap die verdeeld moet worden. De erfdelen van de kinderen gaan automatisch naar de langstlevende en de erfdelen worden omgezet in een vordering. Deze vordering hoeft pas uitbetaald te worden als de langstlevende overlijd. Is er geen geld om de vordering uit te betalen, dan krijgen de kinderen geen geld. De kinderen betalen de erfbelasting.

Aanvullend te regelen bij een testament:
uitsluitingsclausule;
executeur;
rente op erfdelen;
afwijken erfdelen;
eventueel bewind;
legaten.

Als je geen kinderen hebt en niet getrouwd, wie erft dan?
Ouders, broers en zusters en eventueel (achter)neven en nichten. Heb je een partner, maar ben je niet getrouwd dan is de partner niet automatisch een erf. Mondelinge toezeggingen zijn niet bindend.

Als je geen kinderen hebt moet je regelen wie je erfgenamen zijn.
Wensen voor je uitvaart kun je wel vastleggen, maar het is niet handig dit vast te leggen in een testament, omdat het testament vaak pas geopend wordt na de begrafenis.

Je kunt ook nalaten door middel van een codicil. Dit is een handgeschreven document met handtekening en dagtekening. Dit kun je doen voor sieraden en meubels, maar niet voor geldbedragen. Je kunt geen benoeming regelen voor een executeur.

De duur van een nalatenschap varieert. Het is snel als het binnen 4 á 5 maanden geregeld is, normaal duurt het 1 á 1,5 jaar.

Erfbelasting
Sinds 2010 is er een nieuw stelsel voor erfbelasting.
De aangifte van de erfbelasting moet binnen 5-8 maanden na overlijden ingediend worden. Deze moet betaald worden ongeveer een jaar na overlijden.

Schenken
Door middel van schenken kun je erfbelasting besparen, een voorbeeld:
Moeder overlijdt, er zijn twee kinderen, de nalatenschap is €200.000,-. Ieder kind erft €100.000,-. De totale erfbelasting is € 16.200,-.
Als moeder bij leven had geschonken, bijvoorbeeld 10 keer € 5.000,- per kind, was de erfenis per kind € 50.000,- geweest. De erfbelasting voor beide kinderen is dan € 6.200,-. Je bespaart hiermee €10.000,-.

Schenken kan op verschillende manieren:
geld (overmaken via bank);
in natura, bijvoorbeeld inboedel of sieraden;
op papier (een waardebon).

Meer weten? Kom langs bij ons kantoor in Zeist, bel of mail. http://vanrhijnnotarissen.nl
Video Rating: / 5


Hoe Doe Ik Aangifte Erfbelasting


Lees meer over Hoe doe ik aangifte erfbelasting


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login