Een gallium theelepel

Een gallium theelepel

In een oud theeglas (dat niet meer gebruikt wordt om uit te drinken) wordt water van ongeveer 80 graden Celsius geschonken. Vervolgens wordt een gallium theelepeltje in het hete water gedoopt. Vrijwel direct zal het ondergedompelde gedeelte van het lepeltje gaan smelten.

Gallium (symbool: Ga) is een metaal dat chemisch gezien veel op aluminium lijkt. Da’s ook niet zo gek: in het periodiek systeem der elementen staat het in dezelfde groep als aluminium. Toch is er één belangrijk verschil tussen beide metalen: hun smeltpunten lopen namelijk nogal uiteen. Aluminium smelt pas bij een temperatuur van 660 graden Celsius, gallium smelt al bij een temperatuur van 29,8 graden Celsius.

Hoewel het metaal gallium niet als giftig te boek staat, is het toch zeer raadzaam om deze proef in een theeglas uit te voeren dat niet (meer) gebruikt wordt om uit te drinken. Vloeibaar gallium is overigens wel een smettende stof, het dragen van latex wegwerphandschoentjes tijdens het vervaardigen van de lepel is daarom zeker aan te raden. De lepel zelf kan gewoon met blote handen worden aangepakt (maar let op: bij 29,8 graden Celsius, een temperatuur die tussen twee vingers gemakkelijk bereikt kan worden, zal het gallium onherroepelijk gaan smelten).
Video Rating: / 5


Hoe Doe Je Het Graden Tekentje In Word


Lees meer over Hoe doe je het graden tekentje in word


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login