Appartement kopen? Pas op voor een slapende VvE! – Woningmarkt TV: Aflevering 32 | Huis kopen

Appartement kopen? Pas op voor een slapende VvE! - Woningmarkt TV: Aflevering 32 | Huis kopen

Lucas uit Middelburg wil een appartement kopen, maar zijn vrienden waarschuwen hem voor een slapende VvE. Lucas wil graag weten wat een slapende VvE is.

Als je een appartement koopt ben je niet in je eentje eigenaar van jouw huis. Met iedereen die in het complex woont, ben je eigenaar. Met elkaar ben je de eigenaar van het gebouw en de grond, en samen moet je het onderhoud regelen. Je moet er zelf voor zorgen dat het gebeurt, en samen deel je de kosten, naar rato van hoe groot jouw appartement is ten opzichte van het totale complex.

De meest bekende vorm hiervan zijn de servicekosten. Maandelijks betaal je een bedrag voor bijvoorbeeld het licht in de gezamenlijke ruimtes, elektriciteit, water. Maar ook voor het kleine onderhoud. Daarnaast heb je ook groot onderhoud, bijvoorbeeld reparaties aan het dak, schilderen, riolering. Dit moet vooraf gepland worden in het meerjarenonderhoudsplan. Hier moet geld voor worden gereserveerd. Dit doe je allemaal in de Vereniging van Eigenaar, waar je automatisch lid van wordt als je een appartement koopt.

Niet altijd zijn die verenigingen actief. Wat betekent dat?
Er wordt niet minstens één keer per jaar vergaderd;
Er is geen reservefonds;
Er is geen meerjarenonderhoudsplan.

Dit noemen we een slapende vereniging. Dit kan betekenen dat het onderhoud van het complex achteruit gaat. Waardoor de waarde van het complex en dus ook het appartement wat je hebt gekocht minder wordt.

De overheid probeert al langer om die slapende verenigingen actief te maken. Sinds 1 januari 2010 is het verplicht dat een vereniging ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Sinds 1 juli 2011 mag de gemeente ingrijpen als er echt te weinig onderhoud gepleegd wordt.

Vraag je makelaar om hulp en advies, die kan je vertellen of het om een slapende vereniging gaat of dat de vereniging actief en financieel gezond is.


Hoe Doe Ik Kascontrole


Lees meer over Hoe doe ik kascontrole


Login

Don't have an account ? Sign Up

Register New Account

Already have an account ? Login

Reset Password

Already have an account ? Login